Blog

Bunga Sorga

Percubaan pertama menyunting guna final cut pro yang di-install oleh Abah tempohari. Tak sempurna, tak kemas, tapi cukuplah untuk aku belajar sebagai permulaan untuk memudahkan kerja-kerja dokumentasi selepas ini. Tak perlu minta bantuan atau upah orang lagi. Banyak juga aku discover benda baru masa PKP ni. Boleh buat sebenarnya, cuma selalunya banyak alasan dan malasContinue reading “Bunga Sorga”

Terbanglah Memeluk Angkasa

Subuh 17 Mei, di-tag dalam sebuah portal dari facebook oleh seorang adik yang aku kenal sebagai jurnalis Utusan. Pernah buat liputan acara di Serambi Karya. Terkejut dan terharu membaca tulisannya itu. Sebagai penulis runcit-runcitan, artikelnya itu merupakan satu penghormatan buatku. Di sini aku turunkan sebagai motivasi dan semangat untuk diri sendiri agar tidak berhenti menulis.Continue reading “Terbanglah Memeluk Angkasa”

Ziarah Ad-Hoc

15 Mac 2020 adalah hari terakhir pementasan Teater Bukan Bunuh Diri yang dibawakan oleh Anomalist Production, merupakan produksi terakhir sebelum PKP dilaksanakan pada 18 Mac. Sejak itu kami pasukan Serambi juga berehat dari aktiviti pengurusan dan produksi. Kelmarin merupakan kali pertama kami menjejaknya selepas ditutup sekitar dua bulan lamanya. Kebetulan Mak Amar ada di KLContinue reading “Ziarah Ad-Hoc”

Cahaya Pandemik

Banyak rancangan Serambi Karya terbengkalai gara-gara Covid 19. Salah satunya adalah Kelab Buku. Rencana bersama Ainul Mardhiyyah (Enol) sejak hujung tahun lalu. Patutnya nak bikin awal tahun ni, tapi acara di Serambi meriah (back to back) setiap minggu. Bila dah reda sikit, Covid pula datang menjengah. Maka terbantut lagi. Berbual dengan Anis (Gadis Buku) diContinue reading “Cahaya Pandemik”

Matahari

“Seize the day. Decide your path.” Mutiara kata yang sering disebut oleh A-Wen, ayah kepada dua orang anak lelaki yang berlainan sikap dan personaliti. Bekerja di sekolah memandu sebagai instructor, kata-kata hikmah itu merupakan motto yang menjadi banner besar tertampal di kawasan parking sekolah tempat dia menjalani rutin. A Sun, filem Taiwan yang ditonton setelahContinue reading “Matahari”

Tarian Kebebasan

Membunuh waktu kurungan dengan penghasilan monolog sempena pertandingan seni dalam talian anjuran JKKN. Tak tahu pula rupanya ada audience choice award. Tidak dinyatakan pun oleh penganjur. Telah dimuat-turun semua video peserta yang telah disenarai pendek dari beratus penyertaan. Segan rasanya nak promo sangat demi like. Aku kongsikan di facebook sehari sebelum tarikh undian. Tak mengharapkanContinue reading “Tarian Kebebasan”

Mantra Perniagaan

Sudah siri ke-5 program Mesra Jarak. Aku tak pasti orang lain, tapi untuk diri sendiri aku merasa bersyukur kerana platform ini memberi peluang untuk memahami masalah dan cabaran yang dihadapi orang lain. Membuat aku lebih rendah diri dan merasa hormat atas ketabahan dan semangat mereka. Sekaligus mengajar aku untuk kurang-kurangkan mengeluh dan mengingatkan ada orangContinue reading “Mantra Perniagaan”

Nilai Kembara

Demi mengosongkan data yang dipenuhi dengan gambar dan video di handphone, eloklah aku transfer ke laptop mengelakkan daripada fon slow, hang dan lagged. Semalam aku edit footages waktu kami travel ke India tahun lalu sebagai kenangan. Biasa saja hasilnya, tapi rasa puas. Pengalaman 10 hari di India mungkin salah satu pengalaman yang amat bermakna sepanjangContinue reading “Nilai Kembara”

Guru Adiwira Dari Rumah

Mungkinkah satu hari nanti anak-anak tak perlu ke sekolah untuk menimba ilmu? Dan para guru hanya mengajar dan membimbing melalui skrin dan mengolah pembelajaran melalui teknologi? Ada satu video tular baru-baru ini inisiatif yang dilakukan oleh para guru dari sebuah sekolah mengajar kimia melalui rakaman lagu Bunyi Gitar dari filem Tiga Abdul. Video tersebut benar-benarContinue reading “Guru Adiwira Dari Rumah”

Kawalan Bersyarat

13 hari ibadah puasa berjalan, tanpa disedari. 50 hari sudah menjalani Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP). Kini terma yang dipakai adalah PKPB, tambahan bersyarat di belakangnya. Beberapa sektor industri telah dibuka demi menstabilkan ekonomi negara. Masyarakat kembali bekerja demi kelangsunga hidup dan kesejahteraan keluarga. Namun harus berlandaskan norma baharu. Kekal menjaga kebersihan diri, jaga jarak antaraContinue reading “Kawalan Bersyarat”

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: